GRANNY'S FOOD

Generaal Eisenhowerplein 141
2288 AG Rijswijk
Nederland

 info@grannysfood.nl
 070 444 3082
News: Exotisch blijkt vaak gezonder
Nieuws > Voeding & Gezondheid
30.04.10 11:48 Leeftijd: 11 yrs

Exotisch blijkt vaak gezonder

Categorie: Voeding & Gezondheid

 

Onze favoriete fruit- en groentensoorten blijken niet perse het gezondst. Onderzoekers zeggen dat consumenten minder wortelen en sinaasappels moeten eten en meer exotische dingen als zoete aardappelen en papaja. De studie van de onderzoekers concentreerde zich op de fytonutriŽnten, dit zijn bestanddelen van planten die de gezondheid van ogen, beenderen, hart, brein en immuunsysteem stimuleren en zo het risico op hartziekten, kanker en diabetes beperken. Ze hebben ontdekt dat hoewel wortelen rijk zijn aan betacaroteen, zoete aardappelen er dubbel zo veel bevatten. Deze stof helpt onder meer griep te voorkomen. En papaja bevat bijvoorbeeld 15 keer meer beta-cryptoxanthine dan een sinaasappel, een stof die beschermt tegen griep.  

In plaats van de fruit- en groentensoorten die we kennen op het menu te zetten, zeggen de onderzoekers dat het beter is nieuwe smaken te leren kennen door meer boerenkool, bosbessen, zoete aardappelen en papaja eten. Niet alleen zullen je smaakpapillen de variŽteit appreciŽren, ze zijn ook nog eens beter voor je gezondheid. Professor Keith Randolph zegt dat hoewel veel mensen weten dat het belangrijk is om dagelijks vijf porties fruit en groenten te eten, velen het nog beter kunnen doen. "Het is niet de kwantiteit maar de kwaliteit en de variŽteit die er toe doen."

Veel variatie in gehalte fytonutriŽnten groenten en fruit

Het vervangen van traditionele groenten en fruit door exotischer varianten kan de hoeveelheid fytonutriŽnten in de voeding verbeteren. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat gepresenteerd is op de 2010 Experimental Biology conference in CaliforniŽ.

FytonutriŽnten zijn bestanddelen van planten die geassocieerd worden met een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

De onderzoekers ontdekten dat bij tien van de veertien onderzochte fytonutriŽnten ťťn enkel voedingsmiddel zorgde voor tweederde van de totale consumptie. Voor elk van deze voedingsmiddelen bestaat een rijkere bron van fytonutriŽnten. Een paar voorbeelden:

- zoete aardappel bevat bijna twee keer zo veel bŤtacaroteen als wortelen
- papaya bevat vijftien keer meer beta-cryptoxanthine dan sinaasappels
- boerenkool bevat drie keer meer luteine/zeaxanthine dan spinazie
- frambozen bevatten drie keer meer ellagic zuur dan aardbeien

Onderzoeker Keith Randolph: ĎDeze gegevens laten zien dat naast kwantiteit ook kwaliteit en variŽteit van groenten en fruit invloed hebben op de gezondheid.'

AD en VoedingNU